A színes Rab-sziget

www.fewo-padovan.com
Régió: 

A Rab-sziget már a XVIII. századtól kezdődően az egyik legfontosabb turistaparadicsom. Habár a sziget nem nagy, és jelentős látnivalói két-három napon belül meglátogathatóak, a homokos és sekély strandjainak nagy vonzereje van.

 

Tengerparti nyaralásnak kitűnő hely, de ugyanakkor a szigeten kirándulási lehetőségek is adódnak. Sétálhatunk például Rab óvárosában a keskeny, romantikus hangulatú, fényes kövezetű utcácskákban. Ugyanakkor a Rab-sziget roppant gazdag természeti szépségekben: magas pálmafák, kapricserjék, színpompás mediterrán virágok, vadon növő fűszernövények (pl. rozmaring, zsálya, bazsalikom).

Hagyományos ételek

A Rab-szigeten jellegzetesen horvát, hagyományos – különböző halból és tengeri herkentyűkből készített – ételeket fogyaszthatunk: tintahalat, rákot, polipot stb. A halak közül megemlítendők a skuša (makréla), ošlić (hekk), orada, brančin (süllő), krpina (ördöghal), zubatac.

Az étlapokon szerepelnek különböző húsételek is, mint a čevapčići (darált húsból készült kolbászkák), plješkavica (húspogácsa) vagy ražnjiči (rablóhús).

 

A sziget különlegessége a mandulával töltött különleges tésztájú rabi torta, amelyet csak a rab-szigeti édességboltokban kaphatunk meg. Rab belvárosában nagyon finom péksütemények kaphatóak.

Szórakozás és kultúra

A szigeten a nyári hónapokban igen gyakoriak a szabadtéri programok, mint a komoly és könnyűzenei koncertek, kiállítások, bábszínházi előadások, hagyományos vitézi játékok. Rab városától pár kilométerre a Santos beach club-ban éjjel-nappal lehet bulizni. Mindenféle igényt kielégítő szórakozóhelyekre bukkanhatunk.