Vrsar, ahol nyugodt pihenés vár

www.wikimedia.org
Régió: 

Vrsar a poreci tengerpart legdélebben fekvő települése. Jó mikroklímája miatt már a középkorban ide jártak nyaralni a poreci püspökök. Területén jó minőségű kőbányák vannak, a középkorban ezekből a kövekből építették Ravenna és Velence palotáit.

A település dombra épült, így szűkös, középkori hangulata van. Aki pihenésre, nyugalomra, csendre vágyik, az a vakolatlan kőházak hűvösségében megtalálhatja.

Látnivalók

Különlegesség a „Park skulptura” 10 hektáros szoborpark. Turistaidényben reggeltől estig belépő nélkül nézhetjük meg a parkot. Kellemes sétákat tehetünk a gondosan karbantartott ösvényeken, kedvünkre fényképezhetjük a szobrokat és Vrsar óvárosát.

Érdekesség

Vrsarnak négy kempingje van, közülük a leghíresebb a Koversda-kemping, amely Európa első naturalista táborhelye volt,1961-ben nyílt meg a Lim-csatorna torkolatánál. Ma azt tartják, hogy Vrsar Európa egyik legnagyobb nudista kempingje. A hely ideális fürödni, napozni, a part homokos, ami ritkaság errefelé, a víz tiszta. Olajfák, fenyők, tölgyek árnyéka és illata üdít.

Vrsas körül több lakatlan kis sziget van, ami csónakkal könnyen megközelíthető. Akik az effajta kalandokat szeretik, éljenek a lehetőséggel!

A nap végén egy pohár borral vagy egy kiadós fröccsel öblítheti le torkát a turista. A bort nemcsak tisztán, hanem sima vízzel keverve is isszák. A horvátok rendszerint konobákban járnak borozni, míg a sör – ami kivétel nélkül mindig nagyon hideg – pivnicákban kapható.