Rovinj, a festői táj

www.rovinj.org
Régió: 

Rovinj az Isztriai félszigeten helyezkedik el, talán a legfestőibb és a legtöbbet fényképezett táj. Történelme a régmúltban keresendő, már a 4. századból vannak emlékek. Azután egyre többen menekültek ide, így fejlődött tipikus szűk utcás, középkori várossá.

Érdekesség

A középkorban sokan jöttek ide, mivel már beépített terület volt. Hely nem lévén, a házakat magasítani kezdték három-négyemeletesekre. Némelyik házon ma is feltűnik a több kémény, ez azért van, mert egy házban több család lakott, és ahány család, annyi kéménye volt az épületnek.

Ma a sziget szinte minden épülete szálloda, igényes, szép strandok vannak kialakítva. Bár a város hangulata régies, az épületek belseje kényelmesen fel van szerelve korszerű technikai eszközökkel.

Az éghajlat nagyon enyhe, sok az örökzöld mirtusz, a turisták Cvjetni vrt – Virágoskert néven ismerik. A település közelében található Vörös-szigetet egy gát köti össze a Maskin-szigettel, amelyre csak belépővel lehet belépni, és ahol az egyetlen ruhadarab, amit illik hordani, az a napozó kalap – a sziget ugyanis nudistatelep.

A város közvetlen közelében találhatók az üdülőtelepek. A jó levegő, a sok szép zöld üdíti az embert. Érdemes sétákat tenni az óvárosban az árkádok alatt, megtekinteni az épületeket, amelyek mint valami díszlet emelkednek ki, felidézve a múltat.

Érdekessége a helyi konyháknak, hogy keverednek a paraszti, luxus és polgári ételek – kiváló minőségű halak, osztriga, szarvasgomba, bab, szalonna.