Brioni (Brijun) Nemzeti Park

www.villadunya.com

Horvátország egyik igazi látványossága a két nagyobb és 12 kisebb szigetből álló Brijuni-szigetcsoport, amely már az őskorban is lakott terület volt. Az ókorban kedvelt pihenőhelynek számított, de ma is a világ államfőinek egyik kedvenc nyaralóhelye.

Igen vonzó a Brijuni szigetek állatvilágának és mediterrán növényzetének sokfélesége. Igazi különlegesség, hogy itt több veszélyeztetett növényfaj is megtalálható, mint például, a tengeri mák, vagy a vad uborka. A szigetek őshonos madarai és egyéb állatai mellett turistamentes időkben a delfinek és tengeri teknősök is felbukkannak a tengerben. A sziget északi csücskén szafari parkot alakítottak ki, ahol ma már csak békés állatok vannak. A parkon túl közel 200 különleges lábnyomot lehet felfedezni, a Brijuni Nemzeti Park területén ugyanis dinoszauruszok éltek egykor.

 

A szigeteknek nincsenek állandó lakosai. Szállást a Veli Brijuni szigeten kereshetünk. Ott három kisebb szállóban van lehetőségünk a nyugalmas pihenésre. Nem messze innen található a kirándulók tömegétől folyton nyüzsgő Pula. Itt van egyébként Horvátország legrégebbi golf-pályája is.  A klímaváltozás következtében a szigetvilágban lassan teljesen eltűnik a tél. Így a sportolni vágyók a szigeteken akár egész évben golfozhatnak, kerékpározhatnak.