Észak-Velebit Nemzeti park

www.discoverdinarides.com

Horvátországban ma már 8 nemzeti park várja a kíváncsi turistákat. Az érintetlen tájak, szinte eredeti állapotukban megmaradt felszíni csodák, valamint a változatos állat- és növényvilág valamennyi parkot vonzóvá teszik. A nemzeti parkok együttesen Horvátország területének jelenleg 8%-át foglalják el. A Nemzeti park Sjeverni Velebit, az Észak-Velebit hegyvonulatot is magába foglaló park Horvátország legfiatalabb nemzeti parkja (1999). Egyébként már a hegység minden területe valamelyik nemzeti park része.

Az Észak-Velebit természetileg legérdekesebb területe a Velebit csúcsrésze. A horvát hegymászók ezt a területet a horvát hegységek legnemesebb ékkövének tartják. A parkban természeti rezervátumok vannak, igen mély és vonzó karsztformák váltakoznak, de a Velebit botanikus kert is várja a látogatókat. Jó választás lehet ez a rész az aktív pihenést kedvelőknek, leginkább a barlangászat szerelmeseinek kínál remek terepet az igényes kikapcsolódásra. Nem messze található a Vranszki-tó, az ország legnagyobb kiterjedésű tava.

A nemzeti park Horvátország zadari tengerpartja közelében húzódik, ahol igen mozgalmas az élet. A riviérán éttermek, diszkók várják a szórakozni vágyókat, akik hotelekben, apartmanokban vagy magánházakban foglalhatnak szállást.