Zadar a horvát „Róma”

www.wikimedia.org

Dalmácia történelmi fővárosa és az egyik legrégebbi horvát város, telis-tele nevezetességekkel. A Szent Donát templom, a Fórum, a Városkapu vagy épp a Tengeri Kapu, a Tengeri Orgona és hosszan sorolható csodás épületek, kék zászlós strandok, vakító kék tengerrel és kitűnő szórakozási-sportolási lehetőségek Horvátország jellemzői - így e patinás kis városé is.

A hangulatos, köves, szűk, sikátoros utcákon járva- melyek a horvátországi óváros gyöngyszemei-a régi római templomok látványa fogad minket, apartmanokkal és egyéb szálláshelyekkel, a környéken pedig nem kevesebb, mint öt nemzeti park is található.

Kavicsos, néhol betonozott strandok a tengerpartra érve, melyek vizei ebből adódóan kristálytiszták. Közülük talán a legnépszerűbbek Borik és Dikló strand, illetve a Bamboo Beach, valamint a Zadar környékén lévő Pinija, ahol a kavicsos part mellett homokos strand- rész is található. Itt csekély belépődíjat kell fizetni, nem úgy, mint a fiatalok körében méltán népszerű Nela Beach strandon, ahol sportolási lehetőségek széles köre, bárok és zene biztosítja a felhőtlen kikapcsolódást a tengerparton.

Kitűnő szálláshelyek sokasága, apartmanok és gyönyörű nyaralóházak várják az ide látogatókat, a kitűnő ételek, kedves kiszolgálás pedig koronát tesz a nyári pihenésünkre Horvátországban.