Pag a „csipke-és sajtsziget”

www.zana-apartmani-pag.com.hr

Horvátország egyik legismertebb - talán az egyik legkedveltebb nyaralóhelye Pag sziget, a maga mintegy 300 km hosszan elterülő tengerpartjával, remek szálláshelyeivel.

A sziget szinte leglátogatottabb északi része Novalja a csodás mediterrán városka. Tengerpartja négy strandja miatt is népszerű, ezek közül kettő homokos.  A Stara Novalja öböl részen is található egy homokos part, illetve a Zrce strand, mely igen sok barnulni és strandolni vágyó nyaralót vonz, emellett itt egymást érik a remek és hangulatos szórakozóhelyek és szállások.

Mindenképp meg kell említeni Pag nevezetességeit, amikor a strandon eltöltött napfürdőzés után ismerkedni vágyunk a hely különlegességeivel. Ezek közül talán a legfontosabb az itt lévő sóbánya, mely Horvátországban - méretét tekintve - a legnagyobb. A másik két érdekesség a csipkekészítés és a sajtgyártás úgynevezett művészete, mely névadója is lehetne a mesés kis szigetnek.  Remek ötlet hazavinni belőlük Horvátország jellemző ajándékként.

Érdemes meglátogatni még a híres – tenger alatt elterülő – vízvezetékrendszert is, igazi különlegesség, nem beszélve Horvátország legnagyobb olajfa ültetvényéről, mely Lun településnél terül el.

A tengerparton lévő megannyi strand mellett, számos hotel, hangulatos apartman és egyéb kitűnő szálláshely csalogat, nem beszélve a jellegzetes horvát ételekről, melyek egybefogva életre szóló élménnyel teszik gazdagabbá a Horvátország e szigetére látogató vendégeket.