Pag sziget, a „horvát Ibiza”

www.thedailybeast.com

Az észak-dalmáciai Pag-szigetének különlegessége többek között panorámájában rejlik – a fehér kopár síkságai és hatalmas sziklái miatt kevés ehhez fogható térség létezik Európában. A sziklás tengerpartokat kis öblök színesítik. A fehérség az azúrkék tengerrel együtt csodálatos látványt biztosít.

Pag egyik nevezetessége a csipke, amelyet az asszonyok évszázadokon keresztül készítettek. Mivel ez a ruhák díszítésére használatos csipke különleges, megmunkálása sok időt és gyakorlatot igényel.

A világhírű pagi sajt

Pag másik egyedisége az itt készülő különleges sajt (Paški sir). A sziklás legelőkön számos gyógynövény őshonos, amelyeket a juhok lelegelnek. Tulajdonképpen ebből a gyógytejből készül a világhíres pagi sajt. A horvátok egyik kedvencének számít ez a pikánsan sós, csípős juhsajt, amelyet sonkával, olívával, házi kenyérrel és finom borral ajánlatos fogyasztani. Érdemes megkóstolni a különböző gyógynövényekből készített Travarica nevű pálinkát is.

Szabadidős programok

Mivel az egész szigetet hegyi kerékpárút hálózza be, ezért lehetőségünk adódik egy csodálatos környezetben biciklizni. Nyilván kipróbálható a térségen a búvárkodás, a vitorlázás és a sziklamászás is.

A strandok gondoskodnak a pezsgő életről, a tombolni vágyó fiatalokról is. Pag ugyanis Horvátország első számú bulizós nyaralóhelyének mondható, ahol több zenei fesztivált is szerveznek. Sokak szerint Pag szigetén bulizni olyan, mintha Ibizán lennénk.